1 din 10 români suferă de diabet zaharat iar retinopatia diabetică este una dintre complicațiile cele mai frecvente asociate acestei patologii. De-a lungul timpului, diabetul afectează vasele mici de sânge din întregul corp, inclusiv de la nivelul retinei. Retinopatia diabetică se referă la deteriorarea retinei și implicit a vederii, afectând de obicei ambii ochi.
Cu cât o persoană are diabet de mai mult timp, cu atât este mai probabil să dezvolte retinopatie diabetică. Dacă este lăsată netratată, retinopatia diabetică poate duce la orbire. În schimb, pacienții care își controleză bine diabetul pot încetini apariția și progresia retinopatiei diabetice.
Asociațiile internaționale de medici oftalmologi recomandă pacienților diabetici să meargă anual la un control pentru a limita potențialul de pierdere semnificativă a vederii din cauza retinopatiei diabetice.
Care sunt tipurile de retinopatie diabetică
Există două forme de retinopatie diabetică:
- Retinopatie diabetică neproliferativă – are trei stadii (incipient, mediu și avansat). Mulți oameni cu diabet dezvoltă această formă de retinopatie diabetică în care se formează edeme maculare iar vederea devine încețoșată;
- Retinopatie diabetică proliferativă – este stadiul grav al afecțiunii, când retinopatia diabetic progresează. În această formă retina crează noi vase de sânge, dar acestea sunt fragile și se sparg, sângerând în corpul vitros, blocând vederea. Aceste noi vase de sânge pot forma țesut cicatricial, care poate cauza probleme cu macula sau poate duce la o detașare a retinei.
Care sunt simptomele retinopatiei diabetice
Mulți pacienți diabetici pot avea retinopatie diabetică în stadii incipiente și să nu aibă simptome. Manifestările apar pe măsură ce retinopatia diabetică se agravează și pot include:
- Pete în câmpul vizual;
- Vedere încețoșată;
- Imagini deformate și distorsionate;
- Zone întunecate în câmpul vizual;
- Nu vedeți bine pe timp de noapte;
- Culorile par mai estompate;
- Dificultăți la scris și citit;
- Scădere bruscă a acuității vizuale;
- Pierderea vederii.
Simptomele retinopatiei diabetice afectează de obicei ambii ochi.
Ce cauzează retinopatia diabetică
Retinopatia diabetică este cauzată de diabetul zaharat. Practic, nivelul crescut de glucoză în sânge duce la deteriorarea vaselor mici de sânge situate în retină, ducând la pierderea vederii.
Riscul de a dezvolta retinopatie diabetică este influențat și de factori precum:
- Perioadă lungă de timp de când suferiți de diabet zaharat;
- Control slab al nivelului de zahăr din sânge;
- Hipertensiune arterială;
- Dislipidemia (nivel de colesterol și trigliceride crescut);
- Sarcina (diabetul gestational);
- Fumatul;
- Lipsa activității fizice;
- Dieta necorespunzătoare pentru un pacient cu diabet.
Cum este diagnosticată retinopatia diabetică
Medicul oftalmolog va pune diagnosticul de retinopatie în urma unui examen oftalmologic complet. Testarea, cu accent pe evaluarea retinei și a maculei, poate include:
- Istoricul pacientului - pentru a vedea ce alte probleme oftalmologice și de sănătate aveți pe lângă diabetul zaharat;
- Măsurătorile acuității vizuale - pentru a determina cât de mult a fost afectată vederea centrală;
- Examinarea structurilor oculare și a retinei printr-o pupilă dilatată;
- Măsurarea presiunii intraoculare;
- Gonioscopie – pentru examinarea unghiului dintre iris și cornee.
Testele suplimentare pot include:
- Tomografie în coerență optică - pentru a privi îndeaproape retina și a măsura grosimea acesteia;
- Angiografia cu fluoresceină (angiografia OCT) – o investigație modernă, care permite vizualizarea vaselor de sânge din retină. Investigația arată dacă vreun vas de sânge este blocat, dacă s-au dezvoltat vase de sânge anormale sau dacă există o hemoragie în corpul vitros.
Ce opțiuni de tratament există pentru retinopatia diabetică
Tratamentul depinde de stadiul retinopatiei diabetice, însă scopul este acela de a încetini sau opri progresia bolii. În formele incipiente, mediul poate decide urmarea unui tratament medicamentos, cu utilizarea unor picături speciale pentru ochi care îmbunătățesc vascularizarea ochiului, urmând ca pacientul să fie monitorizat prin controale regulate.
În alte cazuri afecțiunea poate fi tratată pe cale chirurgicală, fiind disponibile mai multe opțiuni:
- Coagularea retinei cu laser - intervenția ajută la reducerea edemului retinian și creșterea noilor vase de sânge;
- Vitrectomia - o intervenție chirurgicală oculară ce se realizează în ambulatoriu și în care este eliminat sângele din corpul vitros și țesutul cicatricial, iar vasele de sânge sunt reparate;
- Fotocoagularea cu laser - este o altă opțiune chirurgicală pentru care pot opta pacienți. Laserul va face ca vasele de sânge anormale de nivelul retinei să se micșoreze, să se cicatrizeze și să dispară.
La ce complicații poate duce retinopatia diabetică
Retinopatia diabetică poate duce la rândul ei la complicații grave de vedere:
- Hemoragia corpului vitros - în cazurile mai severe poate bloca complet vederea;
- Dezlipirea de retină - vasele de sânge anormale asociate cu retinopatia diabetică stimulează creșterea țesutului cicatricial, care poate provoca dezlipirea retinei. Dezlipirea de retină este o urgență oftalmologică;
- Glaucom – retinopatia diabetică duce la creșterea presiunii intraoculare, care afectează nervul optic și provoacă glaucom;
- Orbire - retinopatia diabetică, edemul macular, glaucomul sau o combinație a acestor afecțiuni pot duce la pierderea completă a vederii, mai ales dacă afecțiunile nu sunt tratate.
Poate fi prevenită retinopatia diabetică
Nu poate fi prevenită întotdeauna retinopatia diabetică, însă controlul diabetului și examenele oftalmologice regulate ajută la depistarea afecțiunii în timp util.
Dacă aveți diabet trebuie să aveți o alimentație sănătoasă, să faceți activitate fizică și să urmați tratamentul așa cum v-a fost prescris de către medic. Este foarte important să vă monitorizați zilnic glicemia și să mergeți la medic pentru ajustarea tratamentului dacă valorile depășesc limitele normale. De asemenea, la fel de important este să țineți tensiunea arterială și colesterolul sub control.
Este indicat să renunțați la fumat. Fumatul crește riscul de apariție a diferitelor complicații ale diabetului, inclusiv retinopatie diabetică.
Nu în ultimul rând, contactați-vă imediat medicul oftalmolog dacă vederea se schimbă brusc, devine neclară sau încețoșată.
Bibliografie